• ZALOGUJ
  • Brak produktów w koszyku.

IFS BRC FOOD

IFS FOOD

Wdrażanie międzynarodowego standardu bezpieczeństwa żywności (International Food Standard) wymaganego przez m.in. niemieckie, włoskie czy francuskie sieci handlowe (projektowanie, szkolenia, audyty, kompleksowe wdrożenie, które pozwala uzyskać certyfikat IFS ).

Międzynarodowy Standard Żywności

Standard IFS, czyli International Food Standard, został opracowany przez detalistów niemieckich (zrzeszonych wokół HDE, czyli Haupterband des Deutchen Einzelhandels E.V. Germany – Niemieckiej Federacji Sprzedawców Detalicznych) oraz detalistów francuskich należących do FCD (Federation des Enterprises du Commerce et de la Distribution – Francuskiej Federacji Sprzedawców Detalicznych i Hurtowych).

Należy zaznaczyć, że standard IFS (certyfikat, procedury wdrożenia, zmiany związane z nowymi standardami oraz wsparcie doradców) to produkt dedykowany przede wszystkim producentom żywności (wyjątkiem jest produkcja pierwotna) oraz firmom specjalizującym się w pakowaniu artykułów spożywczych. Wspomniana norma skierowana jest do wszystkich tych podmiotów, które pragną wprowadzić swoje produkty na rynki UE oraz chcą podjąć stałą współpracę z niemieckimi, szwajcarskimi, włoskimi lub francuskimi sieciami handlowymi.

Dla kogo wdrożenie i certyfikat IFS okaże się koniecznością?

  • dla niemieckich sieci handlowych (m.in. Metro AG, REWE, Edeka, Aldi, Tengelmann, AVA, Globus, Markant, Lidl, Kaufland, Spar);
  • dla francuskich sieci handlowych (m.in. Carrefour, System U, Auchan, Geant);
  • dla szwajcarskich sieci handlowych (m.in. COOP, Migros);

Obecnie współpraca z takimi podmiotami jest możliwa tylko wówczas, kiedy dany zakład lub przedsiębiorstwo dysponuje certyfikatem IFS, który potwierdza prawidłowe funkcjonowanie standardu IFS.

BRC FOOD

Wdrażanie globalnego standardu bezpieczeństwa żywności (Global Standard for Food Safety) wymaganego przez m.in. brytyjskie sieci handlowe (projektowanie, szkolenia, audyty, kompleksowe wdrożenie przygotowujące i pozwalające uzyskać certyfikat BRC).
Globalny Standard Bezpieczeństwa Żywności
Global Standard for Food Safety to standard Brytyjskiego Konsorcjum Detalistów (British Retail Consortium – BRC FOOD). Skierowany jest do producentów żywności zainteresowanych współpracą z sieciami handlowymi traktującymi certyfikat BRC jako własną weryfikację dostawców.

Kto wymaga wdrożenia standardu bezpieczeństwa żywności?

Głównie brytyjskie sieci handlowe m.in.: Tesco, Sainsbury’s, Somerfield, Marks and Spencer, ASDA, Waitrose, Morrisons.
Standardy British Retail Consortium wymagają wdrożenia systemu HACCP opartego na zasadach określonych w Codex Alimentarius oraz ustanowienia systemu zarządzania jakością uwzględniającego m.in.:

  • strukturę organizacyjną zakładu;
  • odpowiedzialność i funkcje osób mających wpływ na bezpieczeństwo, zgodność i jakość wyrobów;
  • zaangażowanie kierownictwa.

British Retail Consortium, podobnie jak normy serii ISO 9000, skupia uwagę na potrzebach i oczekiwaniach klienta, wymaga regularnych przeglądów i audytów wewnętrznych w obszarach mających krytyczny wpływ na bezpieczeństwo. Nakłada obowiązek nadzorowania zakupów, akceptacji monitorowania dostawców, opracowania procedur wykazujących zgodność systemu z wytycznymi standardu oraz nadzorowania dokumentacji. Wymaga ponadto sporządzenia specyfikacji surowców i wyrobów gotowych, opracowania systemu identyfikowalności (od źródła surowców po wyrób gotowy) czy zarządzania reklamacjami. Niezbędne jest także stałe szkolenie BRC, które pozwoli w prawidłowy sposób wprowadzić wszystkie zmiany oraz bieżące regulacje.

Poza systemem zarządzania jakością i systemem HACCP, BRC precyzuje wymagania dotyczące:

  • środowiska zakładu zarówno zewnętrznego (lokalizacja i otoczenie), jak i wewnętrznego (zasady postępowania, wyposażenie, stan powierzchni typu ściany, sufity, okna itp.);
  • pomieszczeń;
  • postępowania z odpadami;
  • kontroli szkodników;
  • transportu;
  • wyrobu, uwzględniając jego projektowanie i rozwój;
  • kontroli alergenów, metali, opakowania;
  • prowadzenia analiz krytycznych dla bezpieczeństwa wyrobu;
  • zwalniania wyrobu oraz identyfikację wyrobów niezgodnych.

Umów się na bezpłatną konsultację

Napisz lub zadzwoń 606 922 591




Gastro HACCP © Realizacja strony: Agencja OXYREGULAMIN
GASTRO HACCP
Call Now Button